UN BLOG DESPRE RECUPERARE: PENTRU SANATATE FIZICA, MENTALA, EMOTIONALA SI SPIRITUALA.

Mar. 17, 2017

Intr-o impartasire la intalnirea de ieri se amintea despre ce spunea un american care a ajutat mult Comunitatea din Bucuresti, si anume ca primii 3 pasi inseamna 99% (abstinenta) si restul inseamna 1% (seninatatea).
Procentul de 1% pare mic. Dar cat de mare este in realitate avand in vedere ca din cauza lui 1% poti pierde cei 99%!!!
1% nefacut poate insemna 99% pierdut!
Abstinenta incrancenata, fara seninatate se poate pierde usor.
Baloane de sapun: se umfla, plutesc, se sparg!
1% inseamna sa nu renunti, sa duci lucrurile la bun sfarsit, sa nu lasi lucrul neterminat.
... si mi-am adus aminte ce postam mai demult in "Cheia abstinentei - obstacolele pe drumul AA":
"Pentru a concretiza lucrurile este nevoie de efortul suplimentar de 1%. Este ceea ce 99% din cei care nu reusesc nu utilizeaza si in acelasi timp este ceea ce utilizeaza 99% dintre cei care reusesc. 
1% inseamna a merge pana la capat; inseamna a face 100% si nu 99% din ceea ce este necesar pentru a reusi."

 Stefan

 P.S.: NU UITA SA TE BUCURI DE VIATA
 
Mar. 10, 2017

"Veti alfa înţelesul deplin al vorbei: "Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi" 

Big Book - Capitolul 11 O IMAGINE A VIITORULUI DUMNEAVOASTRĂ

La inceput este foarte derutant. Cum adica sa fac asta? Sunt ei la fel de importanti ca mine?
dar am inteles ca, de fapt, este exact invers: Iubeste-te pe tine asa cum (in aceeasi masura - cel putin) ii iubesti pe cei care iti sunt dragi.
Ma gandesc ca inainte de a intra in abstinenta am urmat cuvintele lui Hristos. I-am iubit pe cei dragi, chiar mai mult decat pe mine insumi, zic eu.
Dar pe vremea aceea EU NU MA IUBEAM PE MINE! Altfel cum sa explic faptul ca ma autodistrugeam, ca aveam atatea frici si resentimente, ma victimizam 'vai saracul de mine' ...
Si ii iubeam pe ceilalti in aceeasi masura in care ma iubeam pe mine, adica DE LOC! Doar aveam impresia ca ii iubesc. Nu cred ca cunosteam ce inseamna iubirea adevarata.
Abia cand m-am iubit pe mine insumi am descoperit ce este iubirea. Ca nu trebuie cautata in exterior din moment ce ea se gaseste inauntrul meu.
Abia cand am descoperit ca nu sunt un corp cu un suflet, ci un suflet cu un corp, am putut sa-i vad pe ceilalti ca fiinte spirituale.
Abia cand mi-am mai linistit egoul am putut face fata fricilor, rusinii, resentimentelor.
Abia cand am perceput spiritul divin din mine am putut sa onorez spiritul divin care salasuieste in fiecare dintre noi.
Si toate astea le "datorez" alcoolului!
Pentru ca a fost ABSENT in viata mea!
Pentru ca m-a parasit intr-un moment in care nu mai eram in stare sa ma despart de el!
A fost cea mai frumoasa si eliberatoare despartire!
Alcoolul pe care l-am iubit, care mi-a 'tras-o', m-a umilit, m-a parasit, de care atunci cand m-am eliberat am putut trai o viata normala. O viata centrata pe sine, nu pe ego (asa cum vad ca se intampla cu majoritatea oamenilor, indiferent daca recunosc asta sau nu, indiferent daca isi dau seama de asta sau nu).
Cea mai frumoasa poveste de iubire pe care am putut-o experimenta in aceasta viata este cea cu propriul spirit, cu propriul sine autentic.

Stefan
 
P.S.: NU UITA SA TE BUCURI DE VIATA
 
Mar. 9, 2017

Un element important al Programului de 24 de ore este "a trai in intervalul zilei prezente".

Ceea ce inseamna sa ma concentrez pe ce am de facut astazi. 

Sa nu las gandurile sa 'zburde' la ziua de maine, sa nu-mi fac griji pentru viitor, sa nu am frici pentru ce se poate intampla acolo, pentru o 'realitate' care nu exista inca si nu stiu daca va veni in forma in care o gandesc eu.

Sa nu las gandurile sa macine, iar si iar, lucruri din trecut, cu regretele si resentimentele lui, cu sentimente de vinovatie si manie, lucruri care nu pot fi schimbate , nu pot fi facute altfel dacat au fost facute, oricat de mult m-as gandi eu la ele.

Cand fac asta, cand ma gandesc la trecut sau viitor, sufar, pentru ca trezesc emotii neplacute (frica, vinovatie, manie) care imi pot macina sanatatea, fie ea fizica sau mentala, si pierd, ceea ce este esential pentru o viata traita in seninatate, bucuria zilei de azi.

Pentru ca ziua de azi reflecta ce a fost in trecutul meu si tot ea imi determina viitorul prin ce fac acum.

Singura 'realitate' este cea de AZI.

                                                             Stefan

P.S.: NU UITA SA TE BUCURI DE VIATA

Mar. 8, 2017

Auzita la Cotimanis: Mi s-a facut dor de mine.

Ma surprind spunandu-mi:

Include-te si pe tine in randul oamenilor pe care ii iubesti!

Intreaba-te: Cum te comporti cu cei dragi?

Ii tradezi? Daca nu, de ce sa te tradezi pe tine?!

Ii inseli? Daca nu, de ce sa te inseli pe tine?!

Ii minti? Daca nu, de ce sa te minti pe tine?!

Ii apreciezi? Daca da, de ce sa nu te apreciezi si pe tine?!

Ii stimezi? Daca da, de ce sa nu te stimezi si pe tine?!

Ii pretuiesti? Daca da, de ce sa nu te pretuiesti si pe tine?!

Ai incredere in ei? Daca da, de ce sa nu ai incredere in tine?!

Le oferi afectiune? Daca nu, de ce sa nu fii bun cu tine?!

Le-ai face rau? Daca nu, de ce sa te autodistrugi?!

Ai grija de ei? Daca da, de ce sa nu ai grija si de tine?!

Te gandesti cu drag la ei? Daca da, de ce sa nu te gandesti si la tine cu drag?!

Ti-ar fi dor de ei? Daca da, de ce sa nu iti fie DOR DE TINE?!

 Si-mi zic:

 

Vorbeste cu tine 

asa cum ai vorbi cu cineva 

pe care il iubesti!

 

Stefan

 

P.S.: NU UITA SA TE BUCURI DE VIATA

Mar. 5, 2017

<< Termenii "experienta spirituala" si "trezire spirituala" sint folositi de multe ori in aceasta carte. Este adevarat ca prima noastra editie a dat multor cititori impresia ca schimbarile de caracter sau experientele religioase trebuie sa fie de natura unor manifestari bruste si spectaculoase. Din nefericire, pentru fiecare, aceasta concluzie este eronata. In primele capitole sint descriese un numar de schimbari revolutionare surprinzatoare. Cu toate ca nu am intentionat sa creem o astfel de impresie, multi alcoolici au ajuns fara doar si poate la concluzia ca trebuie sa primeasca o imediata si coplesitoare constiinciozitate de Dumnezeu, urmata dintr-o data de o schimbare colosala in simtire si infatisare pentru a se putea lasa de baut.>> Big Book, anexa 2,Experienta spirituala

Este poate de acceptat că o experienta spirituala este un eveniment, insa trezirea spirituala este in mod cert un proces care necesita timp si munca/efort si care presupune trecerea prin niste etape succesive (care la randul lor sunt niste procese ce se petrec in timp), ordinea nefiind de loc aleatoare, asa cum nici ordinea Pasilor din Program nu este aleatoare.
Nu intamplator se vorbeste de trezirea spirituala in Pasul 12, ea fiind urmare a parcurgerii celor 11 pasi anteriori, demonstrand ca nu apare sub forma unei "manifestari bruste si spectaculoase".
Pe tot parcursul programului am nevoie mai intai sa constientizez (ce simt, ce gandesc, ce fac) pentru ca numai astfel pot trece la pasul urmator: sa inteleg (nu pot intelege ce nu am constientizat inca!).

1. Constientizare

Primul lucru pe care trebuie sa il fac este sa constientizez. De exemplu, iau contact cu sentimentele mele negative la care nu sunt atent. Constientizez ca am sentimente negative cum ar fi tristetea. Ma simt abatut si fara chef. Ma invinovatesc si ma urasc, ma simt nervos si tensionat. Constientizez aceste sentimente mai intai. 
Sau in program constientizez ca am o problema, ca singur nu o pot rezolva si ca exista o solutie.
Pasul urmator este intelegerea. De exemplu, inteleg ca lucrurile se intampla asa cum trebuie sa se intample.

2. Intelegere

Inteleg, de exemplu, ca oamenii fac ceea ce fac nu ca sa imi faca mie rau, ci pentru a le fi lor bine, ca nu pot eu controla ce fac ei sau situatiile prin care trec, ca realitatea este asa cum este.
Inteleg ca sentimentele de care vorbeam fac parte din mine si nu din realitate. Asa ca sa nu mai incerc sa schimb realitatea. Sentimentele negative sunt in mine. Niciun eveniment, situatie sau persoana nu ar trebui sa aiba puterea de a imi perturba linistea sau de a ma rani. 

Nu pot trece mai departe fara intelegere. Numai ce inteleg pot accepta. iar acceptarea este poarta catre impacarea cu sine.

3. Acceptare

De exemplu, accept ceea ce nu pot schimba. Accept sentimentele mele fara sa ma identific cu ele. aici sunt atent (constientizare!) la cuvintele pe care mi le spun: nu-mi spun 
"Sunt depresiv", ci "Este o depresie", nu-mi spun: "Sunt trist" pentru ca astfel ma definesc pe mine in termenii acelui sentiment. Daca spun "Sunt ..." imi dau senzatia de invinovatire si cred ca asa o sa fiu tot timpul. Daca spun "Este o ..." imi transmit ca "trece si asta".

Am nevoie de acceptare pentru ca daca impacarea cu mine insumi poarta, iesirea este catre transformare, schimbare. Nu pot schimba ce nu am acceptat!

4. Transformare

Mereu ne dorim ca cel de langa noi sa se schimbe astfel incat noi sa ne simtim mai bine. Dar chiar daca s-ar schimba, ne vom simti la fel de vulnerabili ca si inainte. Noi suntem cei care avem nevoie sa ne schimbam... Nu ne simtim bine nu pentru ca lumea in jurul nostru nu este buna, ci fiindca noi simtim acest lucru.
Cum ne schimbam? Incepem cu inteputul! Pasul sase spune foarte clar: "am consimtit". Deci mai intai devenim dispusi sa ne schimbam. La pasul 6 suntem deja pregatiti pentru schimbare.
Iata o explicatie oferita de Bill W. referitoare la principii, dar care mie mi-a folosit la intelegerea modului cum as putea face schimbarea, transformarea defectelor mele de caracter:


<< Am luat cuvântul odată la o întâlnire aniversară a unui grup A.A. în St. Paul Minnesota, şi am încheiat cu o ghicitoare: „Dacă Principiile recuperării prin Programul celor Doisprezece Paşi nu sunt cei Doisprezece Paşi înşişi, atunci care sunt aceste principii?"
M-am întors acolo un an mai târziu să prezint un fin, să-i înmânez acestuia o medalie şi câţiva inşi m-au abordat cu următorul comentariu: „Am căutat un an de zile, de când ne-ai pus acea problemă, peste tot în literatură şi n-am găsit nimic referitor la principiile A.A.-ului." Răspunsul meu membrilor acelui grup este acelaşi pe care-l dau şi finilor mei: „Principiile recuperării prin Programul celor Doisprezece Paşi sunt opusul defectelor noastre de caracter." >>

Este si un raspuns pentru aplicarea principiilor in toate domeniile vietii noastre. Si ma intorc in felul acesta la pasul 12. Daca trezirea spirituala face parte din prima parte a pasului, impreuna cutransmiterea mesajului, partea a doua este despre aplicarea principiilor in toate domeniile vietii.Trezirea spirituala incepe abia dupa ce trecem prin 
constientizare, 
intelegere, 
acceptare
si transformare!

 Stefan